Beograd – grad kome ništa ne nedostaje !? (april 2006-februar 2016)

U intervjuu za NIN s kraja prošle godine, Olja Ivanjicki je objasnila da joj je Beograd važan jer se iznad njega nalazi Kapija vremena. “To je duhovna vertikala pred kojom nema prepreke u mišljenju i zato se u Beogradu najbolje misli“ – rekla je.

Prva beogradska nedelja dizajna održana od 17. do 22. aprila pružila je priliku da Beograd pokaže da je zaista kao stvoren za ekstra dobro razmišljanje. I da je mesto koje će se pamtiti po atmosferi stvorenoj izražavanje na vrhunski plodonosan i spektakularno kreativan način! Koliko je to važno ogleda se ne samo izuzetnom poduhvatu organizatora koji su u Beograd doveli najeminentnija svetska imena u oblasti arhitekture, urbanizma, brendinga i dizajna, već i u mogućim ishodima višednevnog promišljanja na temu kako promeniti imidž Srbije.

Tokom predočavanja svetskih iskustava u gradjenju i razvijanju brendova, sjajni predavači su potvrdili da je Beograd pokazao da ima identitet koji je istinitiji, očigledniji i snažniji od svega što mu se u najnovijoj istoriji desilo. Kako je zabeležio Blic, Matijas Hajtebaker direktor za globalni marekting i PR čuvenog lanca Design hotels je tokom svog kratkog boravka zaključio: “Od Beograda treba napraviti kreativni centar jugoistočne Evrope“ a Jan Rijkenberg smatra da “Beogradu ne fali mnogo“ i dodaje: “ Lepota Beograda je u onome što već ima, stare zgrade, stara kultura. Lepo je videti da je jedan grad uspeo da sačuva svoju istoriju i da je ne zaboravlja“. Sličnog je mišljenja, prema onome što je zabeležio Blic, i brilijantni Dr Fridrih fon Borajs: “Beogradu ništa ne nedostaje. Čak i ma neke stvari koje drugi gradovi nemaju“.

Snažan je utisak da ovakvi zaključci izuzetnih nisu iznenadili učesnike konferencije koji su bili njihova publika i koji su se družili sa njima. Pa, upravo je ta publika, upravo smo mi ti koji smo se svojski potrudili da u najludjim vremenima sačuvamo pozitivni duh ovog grada i ovdašnjih ljudi, taj večiti duh otvorenosti, lucidnosti, kreativnosti, znanja... I koliko smo samo u tim vremenima razmišljali o sebi i o budućnosti, dok smo preko interneta držali kontakt sa svetom i uporno stajali ispred ambasada da bismo putovali uprkos svemu... Ali, strpljenje se napokon isplatilo i pokazalo se da je dovoljno samo da nam dodju u goste, da se sretnemo, da im pružimo svoju čistu, zrelu i otvorenu misao, da Beograd progovori svojom kvalitetnom i reprezentativnom arhitekturom, da im priredi nezaboravan provod i posluži odličnu hranu, pa da se prepoznamo i da se pokažemo onakvi kakvi zaista jesmo. Šarmantni i druželjubivi.

Po čemu treba da nas prepoznaju?

Tema ovog ambicioznog i hvale dostojnog poduhvata, bilo je započinjanje procesa stvaranja nove slike Srbije. U toku višednevne razmene mišljenja od strane nekoliko učesnika konferencije izmedju ostalog smo mogli čuti da smo možda previše okrenuti prošlosti. Pod tim se svakako ne pozdrazumeva osnovanost potrebe da se na najbolji mogući način predstavi sve ono što je pozitivno ishodište nasledja i ono što je kao takvo neodvojivi deo našeg identiteta. Zbog toga bi se ali možda i više zbog budućnosti moglo reći da je, kada razmišljamo o re-brandingu Srbije ili Beograda, važno razgraničiti šta jeste prošlost koja ima svoje mesto u sadašnjosti i budućnosti, a šta je definitivno sporedan kolosek koji treba prepustiti travi i zaboravu.

Jer, postoje pravci kojima smo se kretali i koji su uticali na formiranje našeg identiteta i koje kao takve treba na smislen način reafirmisati, baš kao što je potrebno ozbiljno poraditi na utemeljenju novih kako bismo izbegli zamke koje bi nas mogle usporiti u formulisanju onoga što zaista jesmo, onoga što će svet razumeti i što će želeti u svom okrilju . U tom smislu, zanimljivo je primetiti da su se i na prošlogodišnjoj konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj koja je u Beogradu okupila svetsku finansijsku elitu, baš kao i na beogradskoj nedelji dizajna, mogle čuti izuzetno pozitivne impresije o Sava Centru kao jednom posebno zanimljivom i lepom primeru arhitekture sedamdesetih. Ali, utisak koji Sava Centar sam po sebi ostavlja na posetioce, mogao bi se razraditi i upotpuniti onim što suštinski prevazilazi arhitektonski ili estetski doživljaj jednog takvog objekta. Sava Centar simbolično predstavlja pravac koji treba reafirmisati upravo iz razloga što je vreme u kojem se gradio taj objekat bilo pre svega vreme u kojem smo širom sveta bili prepoznati i priznati kao progresivni, kreativni i produktivni. Takodje, to je vreme u kojem se kreirala svest velikog broja generacija, svest koja je kao takva duboko ugradjena u njihov i naš identitet i povrh svega, reč je o generacijama koje su aktivne i koje su odredjene nedvosmislenom potrebom da ova zemlja bude deo civilizovanog sveta.

S druge strane, nasledje novije prošlosti i ratova koji su se vodili u regionu postali su dominantni i skoro isključivi kreatori slike o nama, ponekad kao da stvaraju konfuziju i medju nama samima odvodeći nas daleko od onoga što jesmo i što možemo postati. O tome se može slikovito govoriti i kroz prve utiske dva učesnika konferencije. Taksista koji ih je povezao sa aerodroma im je najpre objasnio da ne predstavlja tipičnog Srbina jer mu je žena katolkinja, kum Jevrejin a najbolji prijatelj islamske veroispovesti. Nakon toga, pokazujući im ostatke zgrada koje su porušene tokom bombardovanja, ispričao je kako jednom povezao čoveka koji mu je rekao da je učestvovao u jednom od poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Taksista je rekao da je i on učesnik jednog od ratova, na šta mu je pričljivi putnik uzvratio da zna. “Kako znate?“ upitao je taksista. “Pa prepoznao sam te. Gledao sam te preko snajpera“ odgovorio je. Iako su naši gosti ovu sekvencu izdvojili kao utisak koji će poneti sa sobom i mada, cini se, nije jasno šta su u stvari zaključili, činjenica je da se ova priča savršeno uklapa u kliše po kojem je sve na Balkanu i suviše komplikovano da bi se jednostavno zaključilo o čemu se zapravo tu radi. I tako, u odsustvu jasne poruke, neki će zaključiti da se mi i previše trudimo da dokažemo svetu kako sve možemo da preživimo i krenemo iznova kao što je to zaključila kolumnistkinja jednog našeg dnevnog lista komentarišući ovu priču, dok će drugi zaključiti da je sve i suviše komplikovano da bi se gubilo vreme u razmišljanju.

Suština je ipak u tome da će, ukoliko zaista ne uspemo da racionalizujemo šta je ono čime možemo i treba da se predstavimo, a šta je posledica ideološke manipulacije ili političke igre koju ni mi sami nismo najbolje i na vreme shvatili, svako nastojanje da se uradi kvalitetan re-branding biti mukotrpno. Kolega iz Hrvatske je to vrlo precizno definisao odgovarajući na pitanje šta Beogradu nedostaje. “Konzistentnost“ rekao je i dodao: “Beograd će postati uspešan grad kad bude prestao da se bavi politikom i da na nju troši svoju energiju“. Verujem da bi se složio samnom da je to zaključak koji je jednako primenljiv na sve zemlje našeg regiona, kao i da je za prosperitet svih novonastalih zemalja ključno da se razume da je na ovim prostorima politika vrlo često i suviše lako bivala zamena teza sa tragičnim posledicama, kao i da smo još uvek u odredjenom riziku da politika nastavi da bude ono što nas ograničava i razdvaja u svetu koji na ovom stupnju civilizacijskog razvoja praktično ne poznaje granice. Bilo bi sjajno kada bi re-brending Srbije ali i ostalih zemalja u regionu, bio najbliži onome čime smo doprinosili i čime doprinosimo trajnim i stvarnim vrednostima sveta u kojem živimo, onome što su uslovi i ishodišta civilizacijske interakcije, onome što je progres i što je budućnost.

Može li bez politike?
24. april 2006. godine


Ne može bez politike. ’’Ali, naše goste ne zanima ko vlada već kakva politika vlada’’, citiraću Premijera Aleksandra Vučića sa današnje konferencije za štampu. Odlična poenta.

’’Ceo dan hodaš i ništa’’ kaže Matthew Crawly (Downton Abbey) tokom jednog lova. ’’To je parabola života’’, zaključuje. Parabola naše generacije, dodaću. Trkača na duge pruge, kako bi rekla Maja Trifunović.

E, samo da se nije ispostavilo da je ova naša pruga dugačka kao kineska… Trebalo je prevaliti toliki put…Ali, bilo je vremena za razmišljanje… Malo šta može ’’branding’’ da pomeri bez ozbiljne i kvalitetne politike. Da li je moguće da to još uvek nismo razumeli !?

9. februar 2016. godine
Svaki put kada se nađem privatno u Londonu, prvo što uradim je poseta hramu savremene umetnosti -Tate Modern Gallery. Ponekad se prethodno obavestim koju od posebnih izložbi mogu da očekujem, ali dešava se da jednostavno sve to preskočim i prepustim se iznenađenju. Na tom mestu jednostavno nema promašaja a malo ignorisanja svih mogućnosti prethodnog obaveštavanja čini život spontanijim i lepšim.
Read more »
Nedavno sam primetila zanimljivu tezu na Linkedin-u: ’’Ako želite svakoga da učinite srećnim nemojte biti lider – budite prodavac sladoleda’’. Neko je u komentaru primetio da bi se ova teza mogla osporiti i dokazati kao netačna. Naravno, sve zavisi od ugla gledanja. Ali, mislim da se u ovoj tezi nalazi zanimljiva pouka vredna pažnje.
Read more »
Verovatno vam se dogodilo da ne uspevate da postignete željeni cilj jer druga strana bez koje to ne bi bilo moguće, ne razume vašu poziciju, potrebe ili nameru. Kako niko od nas ne može bez interakcije sa okruženjem, važno je da radimo na sopstvenoj sposobnosti da budemo shvaćeni na način koji će nam omogućiti da sa istim tim okruženjem budemo u razmeni koja će biti obostrano korisna i dinamična.
Read more »
Upravljanje reputacijom je veoma važan aspekt u međunarodnom poslovanju. Što veći sistem, što uspešnije poslovanje, što veći i kompleksniji tržišni spektar koji obuhvataju aktivnosti jedne kompanije, to su oblikovanje, izgradnja i očuvanje reputacije važniji i bliži u uticaju na sveukupni poslovni uspeh. Ova praksa postoji već dugo i na našem tržištu i razvijena je kako u korporativnom sektoru tako i u drugim privrednim sektorima koji čine celinu naše poslovne i privredne zajednice. Takođe, u skladu sa svetskom praksom ali i potpuno logično, upravljanje reputacijom čelnih ljudi poslovnih sistema, aktivna je oblast i kod nas.
Read more »
Odgovarajući na temu ’’Kada bih vladao svetom’’ čuveni pisac i intelektualac Umberto Eko je u najnovijem broju Nedeljnika, na temu stanja visokog obrazovanja u Italiji, rekao: ’’Sada su prve tri godine fakulteta previše lake – studenti uopšte ne moraju da čitaju knjige duže od stotinu strana. Oni koji su na vlasti moraju da shvate da je neophodno da budeš izazvan da bi odrastao.Kada sam ja studirao, čitao sam na hiljadu stranica i nije mi ništa bilo!’’
Read more »
U izazovnim ili otežanim tržišnim uslovima, bilo da su lokalni ili globalni, preduzeća i kompanije često preduzimaju mere smanjivanja broja zaposlenih usled neophodnosti očuvanja poslovne stabilnosti. Ono što razlikuje uspešne menadžere i lidere, jeste odnos prema problemu.
Read more »
Pozicija tržišnog lidera znači početak ozbiljne borbe za njeno očuvanje. Sastavni deo te borbe je procena snage i verovatnoće da li će i kada, oni koji takođe trče istu trku, uspeti da vas sustignu. Za opstanak na vrhu nema garancija, on podjednako zavisi od vas ali i od onih koji teže istom dometu.
Read more »
Kad god da ga pitate: ’’Kako si ?’’, Luka Mijatović, legenda Radio Beograda 202, renesansni čovek, novinar, urednik i umetnik, odgovara na isti način: ’’Čuvam duh’’. Uvek ga rado sretnem i svaki put me njegov odgovor asocira na izreku: ’’Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka’’. Zato i čuva duh. U godini preduzetništva u Srbiji, bilo bi dobro da oni koji su svoj duh odavno aktivirali, zaigraju u prvoj ligi, kako je to slikovito objasnio gdin Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije.
Read more »
Narodne poslovice nikada ne izlaze iz mode, iako ih sve manje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji. ’’Um caruje, snaga klade valja’’ jedna je od onih koje bi mogle ilustrovati pouku koju pamtim i koja je u osnovi našeg koncepta. ’’Ne pobeđuje snaga, nego tehnika’’ rekao mi je kao poentu jednog svog ličnog iskustva, davnih dana moj deda Mirko. I to je pouka na koju mislim. Moj deda je inače bio odličan rvač.
Read more »
U svetu danas ne postoji uspešna kompanija bez strateških komunikacija kao aktivne menadžerske funkcije. Stručnjaci za strateške komunikacije su danas u vrhu upravljačkih struktura kompanija bez obzira da li je to u formi direktora/sektora za korporativne poslove i komunikacije ili u formi spoljnog konsultanta za ovu oblast.
Read more »
’’Veliki umovi misle drugačije’’ izjavila je Pernil Spirs Lopez, nekadašnja direktorka kompanije Ikea za Severnu Ameriku, u intervjuu koji je nedavno objavljen na portalu Entrepreneur i naglasila: ’’Preduzetnici i njihovi poslovi upadaju u problem kada preovlada grupno razmišljanje’’.
Read more »
Na jednom od prvih treninga iz oblasti komunikacija, čula sam sam duhovitu rečenicu koju pamtim i dan danas: ’’Koliko god da je strašan problem koji zadesi vašu kompaniju o njegovom javnom aspektu nikako ne smete razmisljati sa pozicije ’’sh.t happens’’. Žena koja je ležerno izgovorila ovu slikovitu poruku, bila je jedna simpatična Amerikanka i veoma iskusan profesionalac.
Read more »
Kriza je ozbiljan izazov za normalno odvijanje poslovanja i ugled kompanije. Na prvi pogled ona može biti vrlo inspirativna ali čim nastane, brzo postaje jasno da traži stručan i nesebičan angažman, kao i da ne postoje nikakve garancije da će se sve završiti bez ozbiljnijih posledica.
Read more »
Periodi globalnih gibanja traju duže nego što smo pretpostavljali i postaju sve složeniji. Borba za mesto pod suncem postaje teža i neizvesnija. Izvesno je da će nešto morati da se menja. Gde se mi nalazimo u tom opštem globalnom metežu i šta nam je činiti!? Mislimo li mi o tome valjano, pitam se.
Read more »
Na konferenciji za novinare održanoj 14. januara 2016. godine, srpski premijer je slikovito predstavio razloge koji su ga opredelili za donošenje odluke u korist održavanja vanrednih parlamentarnih izbora: Politika nije matematika, rekao je. Da je poslao efektnu poruku pokazuje učestalo pominjanje ove izjave u analizama po raznim medijima, ali i jedna zanimljivost.
Read more »
Ako izumemo razvijena tržišta sa kojih je doputovala naša profesija, zaposlene u stranim i domaćim kompanijama koje hvataju korak sa svetom, kolege iz konsultantskog posla i kolege iz medija, stručnjacima za strateške komunikacije i dalje veliki problem predstavlja pronalaženje sažetog i jezgrovitog objašnjenja onoga čime se bave.
Read more »
Prvi stepenik na putu ka cilju jeste njegova jasna formulacija. Isto važi i za uspešno komuniciranje. I jedno bez drugog nije moguće. To zvuči kao opšte mesto. Ali, svakodnevnica pokazuje da to baš nije jednostavno. Ukoliko se držite sledeća četiri koraka, vaš put ka uspešnom ostvarenju poslovnih ciljeva, podržanih efikasnom komunikacijom, može biti lakši.
Read more »
Nov koncept konsultantske usluge formulisali smo početkom 2015. godine, nakon dvanaest godina rada u poslu komunikacija. Start sa nove platforme rešili smo da podržimo prezentacijom na internetu. Otvorili smo FB profil firme i u potpunosti promenili koncept i dizajn našeg web site-a.
Read more »
Na skupu u Privrednoj komori Srbije pod nazivom ’’Srbija na novom putu svile’’ januara 2016. godine, njegova ekselencija Ambasador Narodne Republike Kine, obratio se prisutnima na odličnom srpskom jeziku. Da njegova ekselencija Li Mančang izvrsno govori naš jezik, dobro je poznato. Ono što je bilo posebno zanimljivo jeste komfor u verbalizaciji misli na srpskom jeziku.
Read more »
Dolazak do ciljnog odredišta poslovne strategije je veoma često u fokusu naših konsultantskih aktivnosti. Suština tog fokusa je da iz zone komunikacija na kvalifikovan i efikasan način pomognemo da naše partneri sigurno stignu do postavljenog cilja.
Read more »
Na međunarodnoj konferenciji za udruženja pacijenata iz regiona Istočne Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, od 30. novembra do 1. decembra 2015. godine u Istanbulu, imala sam čast i zadovoljstvo da učestvujem i doprinesem unapređenju rezultata ovih organizacija.
Read more »
We are here to refresh your regular business routine with our strong entrepreneurial spirit, mature knowledge and great experience!
Read more »
Iz iskustva stečenog u prethodnoj deceniji rada, zaključili smo da su uspešne strategije one koje su rezultat dobro usklađene primene korporativnog znanja, korporativne snage i pravilnog razumevanja lokalnog ambijenta.
Read more »
Želimo vam dobrodošlicu na našu novu web prezentaciju i na naš blog! Ukoliko je ovo vaše prvo upoznavanje sa konsultantskim timom Profession Group-a, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da ćete na ovoj web adresi biti u prilici da se informišete o usluzi koja je rezultat više od jedne decenije kontinuiranog rada i razvoja.
Read more »