Upravljanje kompleksnim promenama

U izazovnim ili otežanim tržišnim uslovima, bilo da su lokalni ili globalni, preduzeća i kompanije često preduzimaju mere smanjivanja broja zaposlenih usled neophodnosti očuvanja poslovne stabilnosti. Ono što razlikuje uspešne menadžere i lidere, jeste odnos prema problemu. Oni koji razumeju da ova mera mora biti više od srednjevekovne metode ’’puštanja krvi’’, žive sa punom svešću o snažnoj konkurentnosti modernog tržišta i izazove prevazilaze – orijentacijom na stvaranje visoke vrednosti.

Kada je Stiv Džobs ponovo postao deo kompanije Apple i preuzeo dužnost generalnog direktora, jedan od njegovih prvih ciljeva bio je da identifikuje ključne talente čijim aktiviranjem bi kompanija imala šanse da brzo napreduje. Ujedno, to je bilo glavno polje u koju je Bil Gejts investirao – plaćanje tih ljudi. A ukratko, to je najbolji primer kako se odnosi prema činjenici da je jedan od najdinamičnijih rastućih sektora, IT sektor, istovremeno visoko-konkuretno tržište potpuno zavisno od kvaliteta ljudskih resursa.

Suštinski, to je stvar odnosa prema realnosti – da li je vidite kao izazov ili je vidite kao problem. Da li ste malodušni ili ste spremni prvo dobro da razmislite pa onda da delujete. Jer, izazov koji je kompleksan, nije moguće prevazići kozmetičkim niti brzim promenama. One moraju biti suštinske. To je ono sa čim smo se sretali u našem konsultantskom poslu. Očekivanje efekta ’’čarobne pilule’’. Poenta je u modelu koji treba da osmislite da bi svaki element sistema dao potreban rezultat, shodno svom mestu, ulozi, kompetencijama i tempu koji mu je prirodan. I doslednosti u njegovoj primeni.

Za uspeh u areni visoke konkurentnosti, nije dovoljno biti obavešten gde se ona nalazi i da se u njoj odvija takmičenje, ostvaruju rezultati i slava. Potrebno je dobro sagledati ko u njoj može postići rezultat, kreirati strategiju u čijem srcu su najkvalitetniji takmičari i formirati najiskusniji mogući tim koji će pružiti podršku. Svi ostali su publika, što uopšte nije drugorazredno zanimanje. Niti pasivno. Svako ko je ikada gledao bilo koji meč ili utakmicu, zna koliko je to važno.

Za uspeh je dakle potrebno kreirati strategiju koja je usmerena na visoku vrednost i maksimalni mogući rezultat. U biznisu to znači pažljivo biranje saradnika i njihovo raspoređivanje shodno njihovim sposobnostima, posebnostima i operativnom učinku. Ništa nije drugačije ni u svetu preduzetništva. Ali je jako zahtevno kada su tržišni uslovi složeni, kao što jesu naši tranzicioni uslovi. Očuvanje supstance u vidu ljudskog kapitala u svim privrednim oblastima, a posebno u oblasti pružanja konsultantske i intelektualne usluge, veoma je teško. Kao i postizanje efekata iz strategije visoke vrednosti u opštoj devalvaciji tržišne utakmice. Zbog toga je menjanje tog ambijenta od ključne važnosti za rast i razvoj. Jer, on nije u rukama svakog pojedinačnog poslovnog entiteta a najdirektnije utiče na njegov učinak.

Tražnja za znanjem je ono što nam nedostaje. Uvid u stanje kapitala u znanju kojim raspolažemo, takođe. U zaključivanju da li znanja ima ili nema, neophodno je dati šansu znanju da se pokaže i da ga ocenimo. I spremimo sredstva da ga dalje podstičemo, unapređujemo i, naravno, nagrađujemo. To nije moguće bez fer utakmice. Ona postoji i na najkonkuretnijim tržištima zajedno sa zonom lidera koju je teško dostići. Ali, ceo svet je danas povezan i nije moguće bilo šta raditi a da automatski niste deo globalnog tržišta. Ako nismo spremni da razvijamo sopstvenu konkurentnost, onda smo unapred izgubili trku.

Odustajanje od trke je odustajanje od budućnosti. Spremanje za trku traži prethodnu izgradnju terena. Do njega se stiže promenama. I pažljivim upravljanjem tim promenama. Prema Knosteru, Villsu i Thousandu, u domenu upravljanja kompleksnim promenama, vizija, veštine, podsticaji, resursi i akcioni plan čine promenu. Ukoliko izostane vizija, dobijamo konfuziju. Bez veština, rezultat je nervoza a bez podsticaja otpor. Frustracija nastaje kada izostavimo resurse a start je besmislen bez plana.

Struktura zavisi od strategije, a strategija se određuje u zavisnosti od toka događaja. Komandovanje zahteva istinoljubivost. Ono je stvar inteligencije, poštenja, humanosti, hrabrosti i strogosti. To je prema kineskom vojnom traktatu koji je napisao Sun Cu u VI veku pre nove ere. Ovo delo i dan danas predstavlja najznačajniju i najuticajniju studiju o strategiji ratovanja, kako na Istoku, tako i na Zapadu. Izučava se na fakultetima i koristi u biznisu. Na obe polulopte.

Svaki put kada se nađem privatno u Londonu, prvo što uradim je poseta hramu savremene umetnosti -Tate Modern Gallery. Ponekad se prethodno obavestim koju od posebnih izložbi mogu da očekujem, ali dešava se da jednostavno sve to preskočim i prepustim se iznenađenju. Na tom mestu jednostavno nema promašaja a malo ignorisanja svih mogućnosti prethodnog obaveštavanja čini život spontanijim i lepšim.
Read more »
Nedavno sam primetila zanimljivu tezu na Linkedin-u: ’’Ako želite svakoga da učinite srećnim nemojte biti lider – budite prodavac sladoleda’’. Neko je u komentaru primetio da bi se ova teza mogla osporiti i dokazati kao netačna. Naravno, sve zavisi od ugla gledanja. Ali, mislim da se u ovoj tezi nalazi zanimljiva pouka vredna pažnje.
Read more »
Verovatno vam se dogodilo da ne uspevate da postignete željeni cilj jer druga strana bez koje to ne bi bilo moguće, ne razume vašu poziciju, potrebe ili nameru. Kako niko od nas ne može bez interakcije sa okruženjem, važno je da radimo na sopstvenoj sposobnosti da budemo shvaćeni na način koji će nam omogućiti da sa istim tim okruženjem budemo u razmeni koja će biti obostrano korisna i dinamična.
Read more »
Upravljanje reputacijom je veoma važan aspekt u međunarodnom poslovanju. Što veći sistem, što uspešnije poslovanje, što veći i kompleksniji tržišni spektar koji obuhvataju aktivnosti jedne kompanije, to su oblikovanje, izgradnja i očuvanje reputacije važniji i bliži u uticaju na sveukupni poslovni uspeh. Ova praksa postoji već dugo i na našem tržištu i razvijena je kako u korporativnom sektoru tako i u drugim privrednim sektorima koji čine celinu naše poslovne i privredne zajednice. Takođe, u skladu sa svetskom praksom ali i potpuno logično, upravljanje reputacijom čelnih ljudi poslovnih sistema, aktivna je oblast i kod nas.
Read more »
Odgovarajući na temu ’’Kada bih vladao svetom’’ čuveni pisac i intelektualac Umberto Eko je u najnovijem broju Nedeljnika, na temu stanja visokog obrazovanja u Italiji, rekao: ’’Sada su prve tri godine fakulteta previše lake – studenti uopšte ne moraju da čitaju knjige duže od stotinu strana. Oni koji su na vlasti moraju da shvate da je neophodno da budeš izazvan da bi odrastao.Kada sam ja studirao, čitao sam na hiljadu stranica i nije mi ništa bilo!’’
Read more »
U intervjuu za NIN s kraja prošle godine, Olja Ivanjicki je objasnila da joj je Beograd važan jer se iznad njega nalazi Kapija vremena. “To je duhovna vertikala pred kojom nema prepreke u mišljenju i zato se u Beogradu najbolje misli“ – rekla je.
Read more »
Pozicija tržišnog lidera znači početak ozbiljne borbe za njeno očuvanje. Sastavni deo te borbe je procena snage i verovatnoće da li će i kada, oni koji takođe trče istu trku, uspeti da vas sustignu. Za opstanak na vrhu nema garancija, on podjednako zavisi od vas ali i od onih koji teže istom dometu.
Read more »
Kad god da ga pitate: ’’Kako si ?’’, Luka Mijatović, legenda Radio Beograda 202, renesansni čovek, novinar, urednik i umetnik, odgovara na isti način: ’’Čuvam duh’’. Uvek ga rado sretnem i svaki put me njegov odgovor asocira na izreku: ’’Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka’’. Zato i čuva duh. U godini preduzetništva u Srbiji, bilo bi dobro da oni koji su svoj duh odavno aktivirali, zaigraju u prvoj ligi, kako je to slikovito objasnio gdin Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije.
Read more »
Narodne poslovice nikada ne izlaze iz mode, iako ih sve manje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji. ’’Um caruje, snaga klade valja’’ jedna je od onih koje bi mogle ilustrovati pouku koju pamtim i koja je u osnovi našeg koncepta. ’’Ne pobeđuje snaga, nego tehnika’’ rekao mi je kao poentu jednog svog ličnog iskustva, davnih dana moj deda Mirko. I to je pouka na koju mislim. Moj deda je inače bio odličan rvač.
Read more »
U svetu danas ne postoji uspešna kompanija bez strateških komunikacija kao aktivne menadžerske funkcije. Stručnjaci za strateške komunikacije su danas u vrhu upravljačkih struktura kompanija bez obzira da li je to u formi direktora/sektora za korporativne poslove i komunikacije ili u formi spoljnog konsultanta za ovu oblast.
Read more »
’’Veliki umovi misle drugačije’’ izjavila je Pernil Spirs Lopez, nekadašnja direktorka kompanije Ikea za Severnu Ameriku, u intervjuu koji je nedavno objavljen na portalu Entrepreneur i naglasila: ’’Preduzetnici i njihovi poslovi upadaju u problem kada preovlada grupno razmišljanje’’.
Read more »
Na jednom od prvih treninga iz oblasti komunikacija, čula sam sam duhovitu rečenicu koju pamtim i dan danas: ’’Koliko god da je strašan problem koji zadesi vašu kompaniju o njegovom javnom aspektu nikako ne smete razmisljati sa pozicije ’’sh.t happens’’. Žena koja je ležerno izgovorila ovu slikovitu poruku, bila je jedna simpatična Amerikanka i veoma iskusan profesionalac.
Read more »
Kriza je ozbiljan izazov za normalno odvijanje poslovanja i ugled kompanije. Na prvi pogled ona može biti vrlo inspirativna ali čim nastane, brzo postaje jasno da traži stručan i nesebičan angažman, kao i da ne postoje nikakve garancije da će se sve završiti bez ozbiljnijih posledica.
Read more »
Periodi globalnih gibanja traju duže nego što smo pretpostavljali i postaju sve složeniji. Borba za mesto pod suncem postaje teža i neizvesnija. Izvesno je da će nešto morati da se menja. Gde se mi nalazimo u tom opštem globalnom metežu i šta nam je činiti!? Mislimo li mi o tome valjano, pitam se.
Read more »
Na konferenciji za novinare održanoj 14. januara 2016. godine, srpski premijer je slikovito predstavio razloge koji su ga opredelili za donošenje odluke u korist održavanja vanrednih parlamentarnih izbora: Politika nije matematika, rekao je. Da je poslao efektnu poruku pokazuje učestalo pominjanje ove izjave u analizama po raznim medijima, ali i jedna zanimljivost.
Read more »
Ako izumemo razvijena tržišta sa kojih je doputovala naša profesija, zaposlene u stranim i domaćim kompanijama koje hvataju korak sa svetom, kolege iz konsultantskog posla i kolege iz medija, stručnjacima za strateške komunikacije i dalje veliki problem predstavlja pronalaženje sažetog i jezgrovitog objašnjenja onoga čime se bave.
Read more »
Prvi stepenik na putu ka cilju jeste njegova jasna formulacija. Isto važi i za uspešno komuniciranje. I jedno bez drugog nije moguće. To zvuči kao opšte mesto. Ali, svakodnevnica pokazuje da to baš nije jednostavno. Ukoliko se držite sledeća četiri koraka, vaš put ka uspešnom ostvarenju poslovnih ciljeva, podržanih efikasnom komunikacijom, može biti lakši.
Read more »
Nov koncept konsultantske usluge formulisali smo početkom 2015. godine, nakon dvanaest godina rada u poslu komunikacija. Start sa nove platforme rešili smo da podržimo prezentacijom na internetu. Otvorili smo FB profil firme i u potpunosti promenili koncept i dizajn našeg web site-a.
Read more »
Na skupu u Privrednoj komori Srbije pod nazivom ’’Srbija na novom putu svile’’ januara 2016. godine, njegova ekselencija Ambasador Narodne Republike Kine, obratio se prisutnima na odličnom srpskom jeziku. Da njegova ekselencija Li Mančang izvrsno govori naš jezik, dobro je poznato. Ono što je bilo posebno zanimljivo jeste komfor u verbalizaciji misli na srpskom jeziku.
Read more »
Dolazak do ciljnog odredišta poslovne strategije je veoma često u fokusu naših konsultantskih aktivnosti. Suština tog fokusa je da iz zone komunikacija na kvalifikovan i efikasan način pomognemo da naše partneri sigurno stignu do postavljenog cilja.
Read more »
Na međunarodnoj konferenciji za udruženja pacijenata iz regiona Istočne Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, od 30. novembra do 1. decembra 2015. godine u Istanbulu, imala sam čast i zadovoljstvo da učestvujem i doprinesem unapređenju rezultata ovih organizacija.
Read more »
We are here to refresh your regular business routine with our strong entrepreneurial spirit, mature knowledge and great experience!
Read more »
Iz iskustva stečenog u prethodnoj deceniji rada, zaključili smo da su uspešne strategije one koje su rezultat dobro usklađene primene korporativnog znanja, korporativne snage i pravilnog razumevanja lokalnog ambijenta.
Read more »
Želimo vam dobrodošlicu na našu novu web prezentaciju i na naš blog! Ukoliko je ovo vaše prvo upoznavanje sa konsultantskim timom Profession Group-a, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da ćete na ovoj web adresi biti u prilici da se informišete o usluzi koja je rezultat više od jedne decenije kontinuiranog rada i razvoja.
Read more »