Zašto naš web site oskudeva u bojama ?

Nov koncept konsultantske usluge formulisali smo početkom 2015. godine, nakon dvanaest godina rada u poslu komunikacija. Start sa nove platforme rešili smo da podržimo prezentacijom na internetu. Otvorili smo FB profil firme i u potpunosti promenili koncept i dizajn našeg web site-a.

Prvu web prezentaciju naših usluga kreirali smo deset godina ranije i ona je bila konceptualno i sadržinski bitno različita od ove čiji blog trenutno čitate. Elegantan i svedeni dizajn dominantne crne, bele i žute boje poslužio je kao vizuelni okvir za jasno i pregledno predstavljanje našeg tima, vizije, misije, usluga, referenci i studija slučaja po klijentima i po aktivnostima. Ono što smo verovali da nam je glavni adut bile su upravo te studije slučaja i pažljiv odabir fotografija kao ilustracija kvaliteta koji proizvodima i standarda kojih se držimo.

Sećam se iskrenog i duhovitog komentara jedne od koleginica iz posla koja je našu prvu web prezentaciju ovako komentarisala: ’’Da sam ja uradila u poslu sve to što si ti uradila – znaš li ti kakav bi moj sajt bio !?’’. Osim što me je nasmejala njena iskrenost, nisam propustila da primetim da me po ko zna koji put opominju da sam previše skromna. Smatrala sam, a i danas smatram, da je to nije skromnost već nepretencioznost.

Za profesionalca koji pruža uslugu pozicioniranja u javnosti, izgradnje i očuvanja reputacije, plasiranja važnih informacija u javnost, prava mera samosvesti i odgovornosti u odnosu na posao i svoju ulogu u njemu, veoma je važna. Za neke takav pristup deluje kao skromnost jer očigledno daju prednost ličnoj važnosti u tom procesu. Mi smo opredeljeni drugim kriterijumima. Verovatno jer ovaj posao ne radimo individualno već gradimo svoj brend i kao usluga i kao preduzeće. Naša važnost i vrednost mere se drugačijim, racionalnijim i manje psihološki opredeljenim kriterijumima.

Bilo kako bilo, ozbiljan i predan rad nas je učinio zrelijm, iskusnijim i stručnijim. Zahvaljujući velikom i dobro obavljenom poslu za brojne strane kompanije i međunarodne projekte, osposobili smo se da prepoznamo pravac kojim u budućnosti želimo da se krećemo i tako smo stigli do strateškog poslovnog savetovanja i komunikacija. To smo već uveliko radili, preostalo je da to formulišemo u uslugu i u drugi plan stavimo nivoe koje smo prevazišli u potrazi za novim izazovima. Želim s tim u vezi posebno da istaknem, da smo doplivali do obala druge decenije poslovanja u neverovatno kompleksnim tržišnim uslovima i da nam je ta činjenica bila polazna i najvažnija za dalje uspešno trajanje i poslovanje.

Osim što smo uspeli u veoma složenim okolnostima, došlo je do ekspanzije usluga u oblasti PR-a, komunikacija i srodnih disciplina. Popularnost ovih disciplina je jednakom brzinom rasla i u pozitivnom i u negativnom predznaku i stvarala novu prepoznatljivost za posao kojim se bavimo. Širila se na sve strane, u svim domenima privrednog, političkog, kulturnog i društvenog spektra. Opravdano ili ne, ali mnogi su poželeli ili pomislili da im je mesto u ovoj profesiji i tako smo došli do stanja u kojem je ova profesija postala masovni i sveprisutni proizvod.

Naša polazna premisa je bila da trajemo i ne pravimo kompromis sa kvalitetom usluge. Izvesno je da nismo bili jedini ali svakako malobrojni koji su na taj način razmišljali. Održivost našeg poslovanja zasnovali smo na saradnji sa uspešnim kompanijama i liderima čiji zahtevi nisu lako dostižni. Bili smo, dakle, selektivni. Veoma smo se čuvali podilaženju novim trendovima i kretanju linijom manjeg otpora poznatog kao ’’svi to tako rade’’.

Sveopšta tranzicija odrazila se i na medijski prostor. U njemu se nije bilo jednostavno snalaziti ali nama je uspelo i to isključivo na osnovama profesionalno uspostavljenih odnosa i profesionalne komunikacije. Lišene bilo čega drugog. U odnosu na komunikaciju sa medijima, mnogo je zahtevnije bilo objasniti klijentima šta se u tom prostoru događa a da ih pri tome ne obeshrabrimo, ne uplašimo, da ne pobegnu iz te zone glavom bez obzira. Neke da ne povredite jer osporavate validnost njihovih ličnih ili zapažanja nekoga njima bliskog, važnog ili upućenog (što je svakako legitimno ali ne uvek i poslovno upotrebljivo).

Kvalitetno strateško procenjivanje prepoznali smo upravo radeći i krećući se kroz uzburkane vode srpske društvene i privredne tranzicije, rukovodeći se obrazovanjem, znanjem, ličnom kulturom i potrebom za neprekidnim usavršavanjem. Svestranošću interesovanja i otvorenošću za nova znanja i iskustva. Dugoročnost saradnje koju smo ostvarili sa velikim brojem naših klijenata je to pokazala. Iz tog razloga, ohrabrili smo se da krenemo u tom pravcu i opremili svoje plovilo za sigurnu plovidbu u još dubljim vodama.

Pošto smo se odlučili za domen koji zahteva mnogo više analize, razmišljanja i promišljanja, bilo je potrebno da našim aktuelnim i budućim klijentima damo do znanja da nastupamo sa drugačije platforme. Širok dijapazon raznih operativnih i kreativnih usluga već postoji na tržištu i za njih je važno da budu atraktivno i upečatljivo predstavljene. U našem slučaju, važno je da nas prepoznate u potrazi za dodatnim znanjem, tihim saradnikom koji je spreman da razmisli za vas i preuzme durbin u vremenima kada je važno sagledati horizont.

Ovo naravno ne znači da našu uslugu nije moguće predstaviti na vizuelno atraktivan način. Ali, zar to ujedno nije i najlakše !? I zar je neophodno da svi sledimo isti put u kreativnom izrazu !? Verujte da smo u tom domenu veoma konkurentni ali i tu želimo da odemo korak dalje, što ćemo u dogledno vreme i pokazati.

Ipak, ono zbog čega sve ovo ovde pišemo polazi od znanja da su u najvećem broju slučajeva muškarci vizuelni a žene auditivni tipovi. I do sada smo verovali da nam je dizajn uspešan ukoliko su ga muškarci primećivali. Jer, naše iskustvo pokazuje da žene uglavnom sve komentarišu dok su muški komentari ređi a time i vredni pažnje.

Poštovani pripadnici jačeg pola, najverovatnije bi nam neko od vas skrenuo pažnju da bi ovaj sajt mogao imati jači kolorit. Kako smo želeli da budemo bliže onima koji traže proverenu konsultantsku uslugu u standardizovanim oblastima delovanja, dali smo prednost tekstu u odnosu na atraktivan vizuelni sadržaj. Ali, pored toga, uvažavajući znanje o razlikama muškog i ženskog pristupa konkretnom pitanju, svaki tekst na ovom blogu ilustrovali fotografijama bogatog kolorita ili zanimljivog kontrasta, ne bismo li u atmosferu uneli više života.

Nadam se da ćete uvažiti naše objašnjenje i poverovati da smo saradnik vredan pažnje. Mi nudimo pouzdana rešenja. Kako bi veliki Sigmund Frojd rekao: ’’Znanje nije iluzija. Ali je iluzija verovati da ono što nam znanje ne može dati – možemo pronaći negde drugde“.
Svaki put kada se nađem privatno u Londonu, prvo što uradim je poseta hramu savremene umetnosti -Tate Modern Gallery. Ponekad se prethodno obavestim koju od posebnih izložbi mogu da očekujem, ali dešava se da jednostavno sve to preskočim i prepustim se iznenađenju. Na tom mestu jednostavno nema promašaja a malo ignorisanja svih mogućnosti prethodnog obaveštavanja čini život spontanijim i lepšim.
Read more »
Nedavno sam primetila zanimljivu tezu na Linkedin-u: ’’Ako želite svakoga da učinite srećnim nemojte biti lider – budite prodavac sladoleda’’. Neko je u komentaru primetio da bi se ova teza mogla osporiti i dokazati kao netačna. Naravno, sve zavisi od ugla gledanja. Ali, mislim da se u ovoj tezi nalazi zanimljiva pouka vredna pažnje.
Read more »
Verovatno vam se dogodilo da ne uspevate da postignete željeni cilj jer druga strana bez koje to ne bi bilo moguće, ne razume vašu poziciju, potrebe ili nameru. Kako niko od nas ne može bez interakcije sa okruženjem, važno je da radimo na sopstvenoj sposobnosti da budemo shvaćeni na način koji će nam omogućiti da sa istim tim okruženjem budemo u razmeni koja će biti obostrano korisna i dinamična.
Read more »
Upravljanje reputacijom je veoma važan aspekt u međunarodnom poslovanju. Što veći sistem, što uspešnije poslovanje, što veći i kompleksniji tržišni spektar koji obuhvataju aktivnosti jedne kompanije, to su oblikovanje, izgradnja i očuvanje reputacije važniji i bliži u uticaju na sveukupni poslovni uspeh. Ova praksa postoji već dugo i na našem tržištu i razvijena je kako u korporativnom sektoru tako i u drugim privrednim sektorima koji čine celinu naše poslovne i privredne zajednice. Takođe, u skladu sa svetskom praksom ali i potpuno logično, upravljanje reputacijom čelnih ljudi poslovnih sistema, aktivna je oblast i kod nas.
Read more »
Odgovarajući na temu ’’Kada bih vladao svetom’’ čuveni pisac i intelektualac Umberto Eko je u najnovijem broju Nedeljnika, na temu stanja visokog obrazovanja u Italiji, rekao: ’’Sada su prve tri godine fakulteta previše lake – studenti uopšte ne moraju da čitaju knjige duže od stotinu strana. Oni koji su na vlasti moraju da shvate da je neophodno da budeš izazvan da bi odrastao.Kada sam ja studirao, čitao sam na hiljadu stranica i nije mi ništa bilo!’’
Read more »
U izazovnim ili otežanim tržišnim uslovima, bilo da su lokalni ili globalni, preduzeća i kompanije često preduzimaju mere smanjivanja broja zaposlenih usled neophodnosti očuvanja poslovne stabilnosti. Ono što razlikuje uspešne menadžere i lidere, jeste odnos prema problemu.
Read more »
U intervjuu za NIN s kraja prošle godine, Olja Ivanjicki je objasnila da joj je Beograd važan jer se iznad njega nalazi Kapija vremena. “To je duhovna vertikala pred kojom nema prepreke u mišljenju i zato se u Beogradu najbolje misli“ – rekla je.
Read more »
Pozicija tržišnog lidera znači početak ozbiljne borbe za njeno očuvanje. Sastavni deo te borbe je procena snage i verovatnoće da li će i kada, oni koji takođe trče istu trku, uspeti da vas sustignu. Za opstanak na vrhu nema garancija, on podjednako zavisi od vas ali i od onih koji teže istom dometu.
Read more »
Kad god da ga pitate: ’’Kako si ?’’, Luka Mijatović, legenda Radio Beograda 202, renesansni čovek, novinar, urednik i umetnik, odgovara na isti način: ’’Čuvam duh’’. Uvek ga rado sretnem i svaki put me njegov odgovor asocira na izreku: ’’Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka’’. Zato i čuva duh. U godini preduzetništva u Srbiji, bilo bi dobro da oni koji su svoj duh odavno aktivirali, zaigraju u prvoj ligi, kako je to slikovito objasnio gdin Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije.
Read more »
Narodne poslovice nikada ne izlaze iz mode, iako ih sve manje koristimo u svakodnevnoj komunikaciji. ’’Um caruje, snaga klade valja’’ jedna je od onih koje bi mogle ilustrovati pouku koju pamtim i koja je u osnovi našeg koncepta. ’’Ne pobeđuje snaga, nego tehnika’’ rekao mi je kao poentu jednog svog ličnog iskustva, davnih dana moj deda Mirko. I to je pouka na koju mislim. Moj deda je inače bio odličan rvač.
Read more »
U svetu danas ne postoji uspešna kompanija bez strateških komunikacija kao aktivne menadžerske funkcije. Stručnjaci za strateške komunikacije su danas u vrhu upravljačkih struktura kompanija bez obzira da li je to u formi direktora/sektora za korporativne poslove i komunikacije ili u formi spoljnog konsultanta za ovu oblast.
Read more »
’’Veliki umovi misle drugačije’’ izjavila je Pernil Spirs Lopez, nekadašnja direktorka kompanije Ikea za Severnu Ameriku, u intervjuu koji je nedavno objavljen na portalu Entrepreneur i naglasila: ’’Preduzetnici i njihovi poslovi upadaju u problem kada preovlada grupno razmišljanje’’.
Read more »
Na jednom od prvih treninga iz oblasti komunikacija, čula sam sam duhovitu rečenicu koju pamtim i dan danas: ’’Koliko god da je strašan problem koji zadesi vašu kompaniju o njegovom javnom aspektu nikako ne smete razmisljati sa pozicije ’’sh.t happens’’. Žena koja je ležerno izgovorila ovu slikovitu poruku, bila je jedna simpatična Amerikanka i veoma iskusan profesionalac.
Read more »
Kriza je ozbiljan izazov za normalno odvijanje poslovanja i ugled kompanije. Na prvi pogled ona može biti vrlo inspirativna ali čim nastane, brzo postaje jasno da traži stručan i nesebičan angažman, kao i da ne postoje nikakve garancije da će se sve završiti bez ozbiljnijih posledica.
Read more »
Periodi globalnih gibanja traju duže nego što smo pretpostavljali i postaju sve složeniji. Borba za mesto pod suncem postaje teža i neizvesnija. Izvesno je da će nešto morati da se menja. Gde se mi nalazimo u tom opštem globalnom metežu i šta nam je činiti!? Mislimo li mi o tome valjano, pitam se.
Read more »
Na konferenciji za novinare održanoj 14. januara 2016. godine, srpski premijer je slikovito predstavio razloge koji su ga opredelili za donošenje odluke u korist održavanja vanrednih parlamentarnih izbora: Politika nije matematika, rekao je. Da je poslao efektnu poruku pokazuje učestalo pominjanje ove izjave u analizama po raznim medijima, ali i jedna zanimljivost.
Read more »
Ako izumemo razvijena tržišta sa kojih je doputovala naša profesija, zaposlene u stranim i domaćim kompanijama koje hvataju korak sa svetom, kolege iz konsultantskog posla i kolege iz medija, stručnjacima za strateške komunikacije i dalje veliki problem predstavlja pronalaženje sažetog i jezgrovitog objašnjenja onoga čime se bave.
Read more »
Prvi stepenik na putu ka cilju jeste njegova jasna formulacija. Isto važi i za uspešno komuniciranje. I jedno bez drugog nije moguće. To zvuči kao opšte mesto. Ali, svakodnevnica pokazuje da to baš nije jednostavno. Ukoliko se držite sledeća četiri koraka, vaš put ka uspešnom ostvarenju poslovnih ciljeva, podržanih efikasnom komunikacijom, može biti lakši.
Read more »
Na skupu u Privrednoj komori Srbije pod nazivom ’’Srbija na novom putu svile’’ januara 2016. godine, njegova ekselencija Ambasador Narodne Republike Kine, obratio se prisutnima na odličnom srpskom jeziku. Da njegova ekselencija Li Mančang izvrsno govori naš jezik, dobro je poznato. Ono što je bilo posebno zanimljivo jeste komfor u verbalizaciji misli na srpskom jeziku.
Read more »
Dolazak do ciljnog odredišta poslovne strategije je veoma često u fokusu naših konsultantskih aktivnosti. Suština tog fokusa je da iz zone komunikacija na kvalifikovan i efikasan način pomognemo da naše partneri sigurno stignu do postavljenog cilja.
Read more »
Na međunarodnoj konferenciji za udruženja pacijenata iz regiona Istočne Evrope, Bliskog Istoka i Afrike, od 30. novembra do 1. decembra 2015. godine u Istanbulu, imala sam čast i zadovoljstvo da učestvujem i doprinesem unapređenju rezultata ovih organizacija.
Read more »
We are here to refresh your regular business routine with our strong entrepreneurial spirit, mature knowledge and great experience!
Read more »
Iz iskustva stečenog u prethodnoj deceniji rada, zaključili smo da su uspešne strategije one koje su rezultat dobro usklađene primene korporativnog znanja, korporativne snage i pravilnog razumevanja lokalnog ambijenta.
Read more »
Želimo vam dobrodošlicu na našu novu web prezentaciju i na naš blog! Ukoliko je ovo vaše prvo upoznavanje sa konsultantskim timom Profession Group-a, sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da ćete na ovoj web adresi biti u prilici da se informišete o usluzi koja je rezultat više od jedne decenije kontinuiranog rada i razvoja.
Read more »